Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ)’na bağlı bir müessese olarak faaliyette bulunan Ereğli Kömürleri İşletme Müessesesi (EKİ) 19.10.1983 tarih ve 2929 sayılı kanunla kaldırılarak yerine Armutçuk, Kozlu, Üzülmez, Karadon ve Amasra Taşkömürü İşletme Müesseselerini bünyesinde toplayan (TTK) Türkiye Taşkömürü Kurumu oluşturulmuştur.
TTK’nın kuruluşu 96 sayılı KHK ’de yeniden düzenlenmiş ise de; 8.6.1984 tarih ve 233 sayılı KHK ile 96 sayılı KHK yürürlükten kaldırılmış ve 233 sayılı KHK ’nin ekli listesinde yer alarak kuruluşu tamamlanmış olup, tescil ve ilanı Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinin 28.12.1983 tarih ve 912 sayılı nüshasında yayınlanmıştır.
TTK, 233 sayılı KHK gereğince hazırlanan ve Ekonomik İşler Yüksek Koordinasyon Kurulu tarafından kabul edilerek 11.12.1984 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan “Türkiye Taşkömürü Kurumu Ana Statüsü” hükümlerine göre faaliyetlerini sürdürmektedir.
Kurumumuz Ana Statüsü son olarak 5 Mart 2020 tarih 31059 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiş olup, güncellenen Ana Statünün 5. maddesinde, TTK’nın kurulmasındaki amacın devletin genel sanayi ve enerji politikasına uygun olarak taşkömürü ile taşkömürü havzasındaki diğer maden rezervlerini en iyi şekilde değerlendirmek Yurt ekonomisine azami katkıda bulunmak olduğu belirtilerek faaliyet konuları şöyle sıralanmıştır.
ç) 3241 sayılı Ereğli Şirketinden Alınan Liman, Demiryolu ve Madenlerle Kozlu ve Kilimli Demiryollarının İşletilmesi ve Havzadaki Deniz İşlerinin İnhisar Altına Alınması Hakkında Kanun ve 3867 sayılı Ereğli Kömür Havzasındaki Ocakların Devletçe İşlettirilmesi Hakkında Kanun ile Etibank ve Ereğli Kömürleri İşletmesine verilmiş veya devredilmiş olup mülga 6974 sayılı Kanunla Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumuna intikal ettirilen taşkömürü madenlerini, sınai tesisleri, liman ve demiryollarını, ihdas edilmiş olan inhisarı işletmek, işlettirmek.
ğ) Faaliyet alanı ile ilgili kara ve deniz dâhil her türlü nakliye, tahmil ve tahliye işleri yapmak veya yaptırmak.
ı) Taşkömürü ile taşkömürü havzasındaki diğer madenleri işletmek veya işlettirmek.
ö) Aynı faaliyet alanında kurulu veya kurulacak küçük ve orta büyüklükteki özel kuruluşlara idari ve teknik alanlarda rehberlik yapmak.
ş) Ulusal ve uluslararası alanda kamuya ve özel sektöre her türlü eğitimleri vermek ve belgelendirmek, sertifika ve mesleki yeterlilik yetki belgelerini tanzim etmek, sınav yapmak, gerektiğinde bu işlemlerle ilgili hizmet alımı yapmak.
Türkiye Taşkömürü Kurumu bu amaç ve faaliyetlerini doğrudan doğruya ve müessese, bağlı ortaklık ve diğer birimleri eli ile yerine getirir.